Visit page main
  • STRONA GŁÓWNA
  • MATERIAŁY INFORMACYJNE
  • CO MOŻESZ ZROBIĆ?
  • PETYCJA
  • KONTAKT
  • WESPRZYJ
Visit our Facebook page
Visit our Instagram profile

Czy picie mleka jest rzeczywiście niezdrowe?


 

Spożywanie mleka może wiązać się z rozwojem określonych typów raka, choroby Parkinsona czy z wyższym prawdopodobieństwem pojawieniem się trądziku, zatem nie ma mowy o prozdrowotnym wpływie mleka na organizm człowieka. Badania sugerujące powiązanie spożywania mleka z rakiem prostaty pojawiały się w czasopismach medycznych już od 1970 roku.

Dwa z sześciu badań kohortowych wykazały wyższe ryzyko rozwoju raka prostaty przy większym spożyciu mleka, a pięć badań porównujących pacjentów chorych na raka z osobami zdrowymi wykazało podobny związek.

W kwietniu 2000 r. pojawiły się kolejne badania wskazujące na związek między rakiem prostaty a nabiałem: w „Harvard's Physicians Health Study” przez 11 lat badano 20 885 mężczyzn, stwierdzając, że spożywanie dwóch i pół porcji mleka codziennie zwiększyło ryzyko raka prostaty o 34% w porównaniu do mniej niż połowy porcji dziennie.


Prospektywne badania kohortowe potwierdzają hipotezę, że wysokie spożycie produktów mlecznych i laktozy może zwiększać ryzyko raka jajnika.
Mleko zawiera spore ilości hormonów płciowych. Może to wyjaśniać fakt, iż u kobiet pijących mleko odsetek ciąż mnogich jest pięciokrotnie wyższy niż u tych, które nie spożywają mleka. "Biorąc pod uwagę powyższe obserwacje, można zrozumieć, dlaczego spożywanie mleka łączy się z wyższym ryzykiem występowania hormonalnie zależnych nowotworów jajnika."


Wysokie spożycie produktów mlecznych podwaja prawdopodobieństwo wczesnego rozwoju neurodegeneracyjnej choroby Huntingtona.


Spożycie mleka obniża we krwi poziom kwasu moczowego, który jest ważnym dla mózgu przeciwutleniaczem chroniącym komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym. Kwas moczowy hamuje rozwój chorób Parkinsona i Huntingtona, a co najważniejsze może zmniejszać ryzyko wystąpienia tej drugiej choroby.


Kazomorfiny zawarte w mleku wpływają niekorzystnie na ludzki organizm: nasilają objawy żołądkowo-jelitowe, zwiększają czas pasażu treści pokarmowej oraz poziom markerów stanu zapalnego w surowicy, obniżają całkowitą zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz źle wpływają na funkcje poznawcze.


Zawarty w mleku wapń również obniża poziom witaminy D w organizmie, co z kolei również może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1)

Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1) należy do grupy hormonów podobnych strukturalnie do insuliny. Wytwarzany jest głównie w wątrobie, a jego poziom zależy od wielu czynników, między innymi od ilości hormonu wzrostu i poziomu insuliny we krwi. Pośredniczy on w działaniu hormonu wzrostu i wydzielany jest w wielu innych tkankach. Powoduje między innymi wzrost komórek, zapobiegając ich apoptozie i pobudza różnicowanie komórkowe oraz regenerację tkanek.

Wysokie spożycie mleka wiąże się ze wzrostem poziomu IGF-1 już o 10-20% u osób dorosłych!

Badania epidemiologiczne potwierdziły związek IGF-1 ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty. In vitro także wykazano, że IGF-1 stymuluje namnażanie się komórek nowotworowych prostaty i hamuje ich apoptozę.

Nasilenie zmian trądzikowych również jest związane z udziałem IGF-1. U osób z trądzikiem stwierdza się wyższy poziom IGF-1 w surowicy, w naskórku oraz gruczołach łojowych w porównaniu do osób bez zmian trądzikowych.

Aminokwasy rozgałęzione występujące w mleku mogą nasilać wydzielanie insuliny po posiłku i zwiększać stężenie IGF-1. Podobnie działa α-laktoalbumina – główne białko serwatkowe mleka. To powoduje nasiloną produkcję łoju i zwiększoną bioaktywność androgenów.

Mleko krowie zawiera wysoki poziom IGF-1, który nie ulega dezaktywacji podczas pasteryzacji i sterylizacji. Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 u krów i u ludzi ma tę samą sekwencję aminokwasów. Dlatego też po spożyciu mleka krowi IGF-1 łączy się z ludzkim receptorem IGF-1, powodując wzrost tego hormonu we krwi.

IGF-1 jest kluczowym czynnikiem regulującym wzrost komórek w naszym ciele. Jego poziom jest wysoki w okresie dzieciństwa, co przyspiesza rozwój, maleje natomiast u dorosłych. To wskazówka dla dojrzałego organizmu, by produkować tylko tyle nowych komórek, aby zastąpić obumierające.

Jeżeli poziom tego hormonu jest zbyt wysoki, komórki ciała otrzymują sygnał do dalszych podziałów i wzrostu. Im wyższe zatem poziomy IGF-1, tym większe ryzyko rozwoju raka, m.in. raka prostaty.

Wykazano, że po zaledwie 11 dniach stosowania diety roślinnej poziom IGF-1 obniża się o 20%, zaś poziom białek wiążących IGF-1 wzrasta o połowę.

Warto pamiętać, że białka zwierzęce stymulują wytwarzanie IGF-1 niezależnie od tego, czy pochodzą z mięsa, z jajek czy z mleka.

Czy mleko jest niezastąpionym

źródłem wapnia w diecie człowieka?

Trudno sobie wyobrazić, by dostarczanie wapnia w diecie człowieka wymagało opierania się na mleku innego gatunku – co więcej gatunku, który pojawił się na Ziemi 11 tysięcy lat temu. Możemy zadać sobie pytanie: jak ludzie przed pojawieniem się krowy jako gatunku pozyskiwali wapń w swej diecie?Reklamy i różnego typu mleczne kampanie utrzymują nas w przekonaniu, iż nabiał jest podstawą, jeśli chodzi o dostarczanie wapnia z pożywieniem. Tymczasem nie tylko mleko i nabiał są źródłami wapnia w naszej diecie.

 

Roślinne źródła wapnia:

  •   jarmuż, kapusta włoska, kapusta chińska, liście rzepy, rukiew wodna, kiełki soi

  • tofu, napoje roślinne wzbogacane w wapń

  • nasiona i orzechy: migdały, fasola, tahini, sezam, mak, słonecznik, orzechy brazylijskie, ciecierzyca

Poza tym np. brokuły, figi, pomarańcze.

Nie można wykluczyć, że wysokie spożycie mleka jest niekorzystne w kontekście zdrowia kości. W badaniu kohortowym, w którym udział wzięło 61 433 kobiet oraz 45 339 mężczyzn wykazano, że wysokie spożycie mleka wiąże się z większym ryzykiem złamań w grupie kobiet. Z przeglądu piśmiennictwa wynika, że większe spożycie mleka i produktów mlecznych nie wiąże się z niższym ryzykiem osteoporozy i złamania szyjki kości udowej.

Czy mleko i jego przetwory są niezastąpionym źródłem białka i witamin?

Warto uświadomić sobie, że w krajach Afryki i Azji znaczna część populacji ma nietolerancję mleka krowiego. Np. w Chinach, Tajlandii, Południowej Korei, Malezji, Filipinach, Indonezji oraz w większości państw afrykańskich spożycie mleka per capita jest minimalne. Dla Europejczyka może być to szokujące i rodzić pytanie: w jaki sposób mieszkańcy tych obszarów Ziemi dostarczają sobie białka i witamin w diecie?

 

Białko można pozyskiwać z powodzeniem także z roślinny źródeł. Jedząc roślinnie w sposób zbilansowany nie nabawimy się niedoboru białka.

 „Wszystkie aminokwasy egzogenne występują w produktach roślinnych.

Różnorodna dieta roślinna zapewnia aminokwasy z różnych produktów uzupełniających się nawzajem. W ten sposób także wegetarianie dostarczają swojemu organizmowi pełnowartościowe białko. Jest ono przy tym pozbawione niebezpiecznych tłuszczów i związków chemicznych. Ponadto białko roślinne pochodzi z mniej skoncentrowanych źródeł, a w większości przypadków towarzyszą mu inne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy, minerały, związki fitochemiczne i zdrowe tłuszcze.” (Instytut Żywności i Żywienia) Wszystkie aminokwasy egzogenne znajdziemy w roślinach. Jedząc różnorodnie, spożywając codziennie rośliny z różnych grup, przede wszystkim strączkowe i zboża, dostarczamy w diecie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Bardzo dobrym źródłem wysokowartościowego białka roślinnego są produkty sojowe (tofu, tempeh), zboża, rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica), orzechy i nasiona (pestki dyni, sezam). Zawartość witamin w mleku krowy jest niewielka, dla przykładu w 100 ml mleka znajduje się pokrycie 2% dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz B6, 3% w tiaminę, 1% w niacynę oraz foliany. Witaminy te z powodzeniem możemy czerpać z roślinnych źródeł.

Jak wygląda spożycie wapnia w populacji osób,

które stosują dietę roślinną?


Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osób dorosłych wynosi 1000 mg.

Badanie „EPIC –OXFORD” z 2016 roku ujawniło, iż spożycie wapnia wśród wegan

wynosiło odpowiednio 839 mg u kobiet i 862 mg u mężczyzn. Według badania „ADA II” podaż wapnia u wegan wynosiła zaś 933 mg/dobę. Możliwe jest zatem dostarczanie wapnia w diecie na prawie zgodnym z zaleceniami poziomie bez udziału produktów mlecznych. Dla naszych kości ważna jest odpowiednia podaż wapnia, ale niekoniecznie samego mleka i nabiału. Weganie mają zwykle niższą gęstość mineralną kości niż nie weganie, ale ryzyko złamań jest u nich zbliżone, jeśli spożywają odpowiednie ilości wapnia. Nie tylko wapń jest istotny dla zdrowia kości – inne czynniki, jak odpowiednia ilości witaminy D i B12, magnezu, białka i innych składników, mają tu również ogromne znaczenie.


Pomocne w bilansowaniu podaży wapnia są napoje roślinne wzbogacane w ten pierwiastek 100 ml takiego napoju zawiera 120 mg wapnia

Produkty roślinne wzbogacane (fortyfikowane) w wapń (napoje roślinne, tofu, soki) charakteryzują się wchłanianiem wapnia porównywalnym z mlekiem krowim, czyli na poziomie około 30%. Przyswajalność wapnia ze wzbogacanego np: napoju sojowego, może być równie dobra jak z mleka krowiego. Można też zbilansować rośliną.



THE DIETITIANS ASSOCIATION OF AUSTRALIA 

 

„(…) przy dobrym zaplanowaniu możliwe jest dostarczenie wszystkich potrzebnych naszemu zdrowiu składników odżywczych na diecie wegańskiej”

HARVARD MEDICAL SCHOOL

 

„(…) badania naukowe skupiały się głównie na potencjalnych niedoborach składników odżywczych, jednak w ostatnich latach nastąpił zwrot w drugą stronę i zaczęto potwierdzać zdrowotne korzyści rezygnacji z produktów mięsnych. Obecnie dieta roślinna jest nie tylko uznawana za wystarczająco odżywczą, ale również za redukującą ryzyko wielu chorób przewlekłych”

THE BRITISH NATIONAL HEALTH SERVICE (NHS)

 

„Przy dobrym rozplanowaniu i zrozumieniu, co składa się na zdrową, zbilansowaną dietę wegańską, można dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze”

Visit our website
  • STRONA GŁÓWNA
  • MATERIAŁY INFORMACYJNE
  • CO MOŻESZ ZROBIĆ?
  • PETYCJA
  • KONTAKT
  • WESPRZYJ
Visit our Facebook page
Visit our Instagram profile
Ta strona wykorzystuje ciasteczka.
Ta strona korzysta z plików cookies aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Necessary cookies are crucial for the website to function and cannot be switched off in our systems. They are usually only set in response to actions made by you which amount to a request for services, such as setting your privacy preferences, logging in or filling in forms. You can set your browser to block or alert you about these cookies, but some parts of the site will not then work. These cookies do not store any personally identifiable information.


Functional cookies enable the website to provide enhanced functionality and personalization. They may be set by us or by third party providers whose services we have added to our pages. If you do not allow these cookies then some or all of these services may not function properly.


Targeting cookies may be set through our site by our advertising partners. They may be used by those companies to build a profile of your interests and show you relevant adverts on other sites. They do not store directly personal information, but are based on uniquely identifying your browser and internet device. If you do not allow these cookies, you will experience less targeted advertising.


Performance cookies allow us to count visits and traffic sources so we can measure and improve the performance of our site. They help us to know which pages are the most and least popular and see how visitors move around the site. All information these cookies collect is aggregated and therefore anonymous. If you do not allow these cookies we will not know when you have visited our site, and will not be able to monitor its performance.


Uncategorized cookies are cookies that don’t have a category according to their type or purporse.